• Geen producten in je winkelmand.

  • Login

Leven met het ritme van de maan

bronvanwijsheid
  | 
23 februari 2021

Leven met het ritme van de maan, hoe doen we dat? We zijn gewend om het leven vooral lineair te bekijken: we gaan van begin naar eind en van jaar naar jaar. Maar alles op de aarde en in het universum beweegt zich volgens een cyclus.

Denk aan dag en nacht, de seizoenen en in- en uitademing. En omdat wij onderdeel zijn van dit grotere geheel, kan ons leven een stuk makkelijker verlopen als we ons bewust zijn van deze ritmes.  

Dan begrijpen we op een diep niveau dat het leven periodes kent van naar binnen keren en naar buiten keren. We kunnen niet altijd blij en actief zijn en willen groeien, er zijn periodes nodig van stilte, ontspanning en loslaten. Als je leert hierin mee te bewegen, ga je met de stroom mee en maak je verbinding met jezelf en de wereld om je heen.

De aarde & de maan

De maan draait om de aarde, net zoals dat de aarde om de zon draait. Door de aantrekkingskracht van de maan op de aarde, ontstaat er eb en vloed. Zo zie je dat alles met elkaar in verbinding staat en weer invloed op elkaar heeft.

De maan heeft een vast ritme en draait in ongeveer een maand (29 à 30 dagen) rond de aarde. Alhoewel het lijkt alsof de maan steeds verandert van vorm, is het alleen de positie ten opzichte van de aarde en zon die verandert.

Omdat de maan het licht van de zon reflecteert, is er steeds een ander deel van de maan verlicht. Dit zijn de fases van de maan hoe wij ze zien. De maan straalt dus zelf geen licht uit.

Ritme van de maan

De maan doorloopt vier hoofdfases: de nieuwe maan, het eerste kwartier, de volle maan en het laatste kwartier. Iedere fase past ook weer bij een seizoen.

Nieuwe maan: eerste fase
Bij nieuwe maan staat de maan precies tussen de zon en de aarde in, waardoor hij niet zichtbaar is voor ons. Je kunt het zien als de winter. Het is een periode om naar binnen te keren en je energie kan lager zijn.

Het is een goed moment om tijd voor jezelf te nemen en je verlangens helder te krijgen. Zo weet je voor jezelf waar je je energie op wilt richten de komende periode. Het is belangrijk dat de verlangens uit je hart komen. 

Je kunt jezelf de volgende vragen stellen:

  • Waar droom ik van, wat wens ik en wat zou ik echt willen?
  • Wat wil ik voor mezelf, voor een ander en voor de wereld?
  • Wat is mijn intentie? Waarom wil ik dit?
  • Hoe voel ik me als ik dit verwezenlijkt heb?

De laatste vraag is belangrijk omdat we iets niet zomaar willen, we willen er een bepaald gevoel van krijgen. Wat kun je nu al doen om dit te voelen? Misschien kun je je verlangens opschrijven, ze tekenen of kun je een moodboard maken. Focus je alleen op de dingen die je wel wilt en laat achterwege wat je niet wilt. Zo blijf je verbinding houden met je wensen. 

Sommige mensen vinden het fijn om een ritueel te creëren voor één of meerdere maanfases. Hierbij kun je rekening houden met de energie die er op dat moment is. Je kunt bijvoorbeeld een meditatie doen tijdens de nieuwe maan. Zo kun je dicht bij jezelf blijven en beter voelen wat je echt wilt. In dit pakketje vind je vier printjes met gedichten die je als intentie kunt gebruiken voor de verschillende maanfases.

Het eerste kwartier: tweede fase
Tijdens deze fase is de rechterhelft van de maan verlicht. Tussen de nieuwe maan en het eerste kwartier wordt de maan langzaam zichtbaar. Het is dan ook een periode van groei en de lente. We krijgen meer energie en keren naar buiten. We voelen intuïtief aan welke acties we mogen ondernemen om onze dromen te verwezenlijken. Je hoeft het niet te forceren en je werkt vanuit een flow.

Het is ook een periode om je plannen te herzien als dat nodig is. Misschien merk je dat je er toch geen energie van krijgt of dat de droom niet zo belangrijk voor je is als je dacht. Mochten er angsten naar boven komen, dan is het goed om hier bewust van te zijn, zodat je je niet door je angsten laat leiden. 

Volle maan: derde fase
Als het volle maan is, staat de aarde precies tussen de zon en de maan in. Daardoor is de hele maan verlicht. De energie stijgt nog steeds. Sommige mensen slapen hierdoor wat onrustiger.

De volle maan staat voor de zomer, een periode van bloei, heling en vergeving. Het is een moment om al de kleine stapjes die je hebt gezet, te erkennen en te vieren. Want je droom is vaak niet in twee weken verwezenlijkt. De dingen die er echt toe doen kosten tijd. 

Dit is ook een goede periode om je dankbaarheid te uiten voor alles wat er is en wat je al hebt mogen ontvangen. In dit gratis e-boekje gaan we wat dieper in op dankbaarheid en hoe we het kunnen inzetten om meer geluk en balans te ervaren in het dagelijkse leven. 

Het laatste kwartier: vierde fase 
In de laatste fase is alleen nog de linkerkant van de maan verlicht. Je energie neemt weer langzaam af en je het is tijd om op te laden. Deze fase hoort bij de herfst. Een tijd om stil te staan en te reflecteren op de afgelopen periode. Zo verbind je je weer opnieuw met je verlangens.

Wat werkt goed en wat niet? Wat laat je achter je en wat neem je mee? Welke gewoontes wil je loslaten omdat ze je niet dienen en welke zouden je verder kunnen helpen? 

Deze periode is minder geschikt om iets nieuws te beginnen. Vermoeidheid kan toenemen en daarom is het slim om jezelf wat meer ontspanning te gunnen. Het is een rustperiode, een moment om de balans op te maken. Een ideaal moment om een warm bad te nemen. 

Maankalender

Om mee te kunnen bewegen met de maan, moet je natuurlijk wel eerst weten welke maanfase het op dit moment is. Op deze website kun je de actuele maanstand zien. 

Artikel uit de categorie:
Bewustwording

0 Reacties op "Leven met het ritme van de maan"

Geef een reactie op dit artikel

© 2021 Bron van wijsheid - Powered by Maatos