• Geen producten in je winkelmand.

  • Login

5 tips voor meer ontspanning in je leven

bronvanwijsheid
  | 
9 december 2020

Je kinderen naar school brengen, de hond uitlaten, boodschappen doen, op bezoek gaan bij vrienden en familie, werken, stapels was wegwerken, traktaties op school, klusjes in huis, genoeg slapen… het kan nogal een uitdaging zijn om alle ballen in de lucht te houden. Laat staan tijd te maken voor genoeg ontspanning. Er is simpelweg te weinig tijd voor. En dus rennen we maar door, in de hoop dat het ooit een keer rustiger wordt en we even kunnen bijtanken. 

Toch houden we dit vaak niet vol op de lange termijn. Het moment van bijtanken komt niet vanzelf, als wij er niet bewust voor kiezen. Dat besef kan er al voor zorgen dat je toch manieren gaat vinden meer stilte en rust toe te laten in je leven. 

In het artikel over hartcoherentie hebben we je al iets meer verteld over ons autonome zenuwstelsel, dat bestaat uit een gas- en een rempedaal. Te vaak het gaspedaal gebruiken zorgt ervoor dat we geen idee meer hebben hoe we tot stilstand kunnen komen. En dit heeft een groot effect op onze gemoedsrust en gezondheid. We kunnen dan niet meer goed voor onszelf zorgen, staan continu aan en raken de connectie met onszelf kwijt. Je batterij opladen kost tijd. Zeker als we als tegenhanger veel en hard werken. Hoe minder tijd je hebt, hoe meer je momenten van ontspanning nodig hebt. 

Wil je ook meer ontspanning in je leven, maar heb je geen idee waar te beginnen? Deze tips helpen je op weg! 

1. Je ideale leven

Het leven mag geleefd worden en hoeft geen to-do lijst te zijn die je afwerkt. Je mag je leven indelen hoe je dat zelf wilt. Ontspanning hoort bij het leven, zodat je je op de juiste momenten kunt inspannen. Maar de tijd die we krijgen in het leven is niet onbeperkt. Wat vind je echt belangrijk om gedaan te hebben als je dit leven weer verlaat? Hoe wil je je leven leven? Dit besef kan helpen om dingen in een groter perspectief te plaatsen.

Schrijf eens op voor jezelf hoe jouw ideale leven eruit ziet. Hoeveel werk je, hoe ziet je werkdag eruit, wat doe je om te ontspannen, hoe vaak zie je vrienden en familie, hoe spendeer je je weekenden? Hoe wil je je voelen? Als je dit hebt gedaan, kun je eens kijken naar de dingen die je nu al zou kunnen veranderen. Iedere dag kun je dan kleine keuzes maken die beter aansluiten bij wat je echt wilt en belangrijk vindt.

2. Durf prioriteiten te stellen

Je kunt helemaal duidelijk hebben wat je wilt, maar er ook daadwerkelijk iets mee doen is een tweede. Als je meer ontspanning wilt in je leven, mag je dus eerst prioriteiten gaan stellen. Maak tijd in je agenda voor de dingen die je belangrijk vindt en neem deze afspraken net zo serieus als afspraken die je met anderen maakt. Iedereen heeft dezelfde aantal uren in een week, maar jij besluit hoe je ze wilt besteden. Het kan zijn dat je je grenzen beter moet bewaken of vaker nee moet zeggen tegen anderen. Maar uiteindelijk maakt het je een rustiger en gelukkiger mens als je kiest wat voor jou goed is! 

3. Ontspannen op je eigen manier

Als je weet wat je belangrijk vindt en je hebt meer tijd gemaakt voor ontspanning, moet je natuurlijk wel weten hoé jij het beste ontspant. Iedereen doet dit weer op zijn eigen manier, maar het is wel belangrijk dat het iets is waardoor je hoofd én lichaam tot rust kunnen komen. Soms kunnen actieve activiteiten ook ontspannend werken, maar als je al weinig energie hebt, laadt je batterij er niet van op. Probeer iets te vinden wat de prikkels beperkt en waardoor je jezelf even terug kunt trekken in jezelf. We geven je hieronder een paar ideeën! 

Een warm (voeten) bad
Neem even een moment voor jezelf en ga lekker in bad. Mocht je geen bad hebben, dan is een voetenbad ook heerlijk! Doe er bijvoorbeeld een lekkere badolie of verzorgend badzout in. 

Wandelen
Maak een wandeling in de natuur. Als je de wandeling meer ontspannend wilt maken, loop dan langzaam, niet te lang en probeer iedere stap bewust te zetten. En vergeet niet te kijken naar al het moois om je heen wat de natuur te bieden heeft. 

Even helemaal niks
Doe eens een half uurtje helemaal niks. Pak een kop thee, droom lekker weg of kijk naar de voorbijgaande wolken. 

Meditatie of een ademhalingsoefening 
Doe een meditatie of een ademhalingsoefening. Je kunt zelf even rustig gaan zitten of liggen en je ademhaling volgen. Of doe een begeleidende meditatie of ademhalingsoefening.  

Zonder telefoon
Een dagje zonder telefoon kan wonderen doen! Leg hem bijvoorbeeld in een lade (als je nog bereikbaar wilt zijn) of leg hem in een andere kamer. Even geen prikkels met nieuwe appjes, mails of social media. 

Ontspannende hobby
Maak je hoofd leeg met een ontspannende hobby. Luister je favoriete muziek, lees een mooi boek of begin aan een grote legpuzzel.

4. Laat het los

We kunnen ontspannen wat we willen, maar als we in ons hoofd nog bezig zijn met tig dingen, dan voelt het alsnog onrustig. We voelen ons schuldig omdat er nog veel moet gebeuren of denken alweer aan de dingen we morgen moeten doen. Probeer dus zoveel mogelijk in het nu te zijn. Op de momenten dat je ontspant, hoef je niks anders te doen dan dat. Alle andere zaken mogen geparkeerd worden, totdat het weer tijd is voor inspanning. 

5. Wees lief voor jezelf 

Veranderingen aanbrengen in je leven kost tijd, zeker als je gewend bent om altijd maar aan te staan. Kijk naar jezelf als een kind dat net probeert te lopen. Geef jezelf dus de ruimte om te oefenen en heb compassie voor jezelf als het even niet lukt. Het is goed dat je meer rust voor jezelf wil creëren, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat het zoeken ernaar je onrust oplevert. Probeer lief voor jezelf te zijn en besef dat het moeilijk is om patronen te doorbreken. Soms val je even terug en dat hoort erbij. De volgende dag probeer je het gewoon nog eens. En stap voor stap, creëer je dan jouw ideale leven, met een goede balans tussen in- en ontspanning! 

Ben je toe aan meer balans in je leven?

Lees dan hier meer over onze online cursus ‘Uit liefde voor jezelf’!

Artikel uit de categorie:
Ontspanning

0 Reacties op "5 tips voor meer ontspanning in je leven"

Geef een reactie op dit artikel

© 2021 Bron van wijsheid - Powered by Maatos